Black spot bestrijden

De grote schrik van vissers en verwerkers van krab- en kreeftachtigen is zwarte verkleuring van hun producten, beter bekend als de black spot ziekte. Hoewel de verkleuring aan kop, staart, pootjes en schil geen direct teken is van bederf, heeft ze wel degelijk een negatief effect op de kwaliteitsperceptie. Met andere woorden: de consument wil geen zwarte vlekken op hun langoustines zien. Maar wat veroorzaakt deze ziekte en wat kun je als leverancier doen om black spot te vermijden?

 

Voorkom black spot bij langoustinesWat is Black spot?

Black spot, ook wel melanose en de Zwarte Vlekken ziekte genoemd, wordt veroorzaakt door het Polyphenol Oxidase (PPO) enzym dat van nature aanwezig is in krab- en kreeftachtigen. Dit is hetzelfde enzym dat de bruinkleuring van bijvoorbeeld bananen en uien veroorzaakt.

Als een langoustine of garnaal dood is, gaat PPO welig groeien, dit veroorzaakt zwarte verkleuringen. De wildgroei van PPO maakt de krab- en kreeftachtigen vatbaarder voor bacteriën en schimmels in de lucht, die op hun beurt de groei van PPO verder versnellen en nog meer donkere vlekken veroorzaken. Als een langoustine uiteindelijk meer dan een miljoen bacteriën bevat, is de zeevrucht bedorven.

Gangbare maatregelen

Omdat de zwarte vlekken onderdeel zijn van een natuurlijk proces, kan het fenomeen niet geheel worden bestreden. Wel kunnen hygiënemaatregelen zoals reiniging van oppervlakten, grondige koeling van de producten en het gebruik van conserveermiddel Sodium Sulfiet het bederven  enigszins vertragen.

Toch kleven er ook nadelen aan deze maatregelen. Zo blijkt het voldoende koelen van de producten in de warme zomerperiode veel lastiger dan in de koude winterperiode. Daarnaast is het gebruik van Sodium Sulfiet een gebrekkige oplossing, omdat de stof wel melanose tegengaat, maar de bacteriegroei niet remt. Bovendien is een percentage van consumenten allergisch voor sulfieten en kan verkeerd of teveel gebruik onjuist invriezen in de hand werken waardoor de langoustines juist sneller bederven. Tot slot werkt de stof corrosie van schepen in de hand.

Black Spot grondig bestrijden

Als je black spot grondig wilt bestrijden, is het zaak naast koeling en hygiënemaatregelen ook de bron van de bacteriegroei aan te pakken. AerSMASH biedt hiervoor dé oplossing. Doordat het de vervuilers uit de lucht haalt die de werking van PPO versnellen en de verkleuring bevorderen. Langoustines en garnalen blijven hierdoor veel langer vers en mooi.

Het AerSMASH-concept pakt black spot op drie verschillende manieren aan:

  1. Sporen van schimmels worden geëlimineerd. Hierdoor is er geen kruisbesmetting en hebben schimmels geen kans de langoustines te bederven. Er komt minder PPO vrij en black spot treedt niet of nauwelijks op
  2. Bacteriën die in de lucht zweven, worden uit de weg geruimd. Sommige bacteriën scheiden PPO af. Door deze bacteriën te verwijderen wordt de bron van black spot uitgeschakeld
  3. AerSMASH reinigt de gehele omgevingslucht. In de lucht zitten allerlei stoffen waaronder vluchtige organische stoffen en fijnstoffen. Al deze stoffen hebben invloed op de derving van producten. Door de bederving tegen te gaan, zal black spot minder optreden.

WR 111 met AerSMASH unitErvaringen uit de praktijk

Eén van de kotters die is overgestapt op AerSMASH units is de WR 111 (foto door C. Hameeteman) van de gebroeders Jeroen en Cees Klein. Garnalenvisser Jeroen Klein vertelt: ’’Toen we de boxen vorig jaar juli in het visruim installeerden, merkten we meteen verschil. De stank is helemaal weg en belangrijker nog: we houden onze garnalen beter van kwaliteit. Natuurlijk moeten we nog steeds goed opletten, maar dankzij dit systeem is de houdbaarheid van onze producten zichtbaar verlengt. Normaal gesproken moesten we in augustus, tijdens de zogenaamde ‘hondsdagen’, vaker lossen om verzuring van de garnalen te voorkomen. Nu hebben we daar gelukkig geen last meer van.’’

Lees meer over de werking van AerSMASH in deze folder:

Lees onze informatiefolder