Behoud van versheid en kwaliteit in de vissector

Hoe kunnen we voorkomen dat de kwaliteit van verse vis tijdens het transport of de verwerking wordt aangetast? Deze vraag stond centraal in een artikel in de aprileditie 2018 van Visserijnieuws.

Bij het werken met vis is het van essentieel belang om de producten in goede staat te houden. Micro-organismen die de producten schaden moeten daarom zoveel mogelijk worden bestreden. Met name de ‘black spot’ ziekte en listeria bacterie zijn grote risicofactoren. Wanneer deze optreden, kan dat hoge kosten aan productieverliezen opleveren.

vis langer vers met Aersmash

Zwevende boosdoener

De listeriabacterie kan zich bij temperaturen tot onder het vriespunt voortplanten en verspreidt zich door zich te hechten aan grovere stofdeeltjes in de lucht. Reinigen van oppervlaktes helpt maar gedeeltelijk, omdat de zwevende deeltjes na verloop van tijd neerdalen en opnieuw besmetting kunnen veroorzake

n. Door de in de lucht zwevende vetdeeltjes met de aanklevende listeria-elementen te neutraliseren, is het mogelijk deze bacterie in de voedselindustrie te bestrijden. En dat is waar de AerSMASH-techniek om de hoek komt kijken.

Hoe werkt het?

De gepatenteerde AerSMASH technologie zuivert de omgevingslucht van schadelijke stoffen. Door het injecteren van geïoniseerd plasma worden via een scheikundige reactie waterstofmoleculen onttrokken aan de luchtdeeltjes die bacteriën en sporen van schimmels, pollen en allergenen bevatten. Als de waterstofmoleculen verdwijnen, raken de deeltjes in ontbinding en verliezen hun schadelijke lading. ,,Ze zijn als het ware lamgelegd en kunnen de vis niet meer aantasten”, vertelt leverancier Ludo Tissingh van AerSMASH.

 

De ontwikkelaars van AerSMASH bepalen aan de hand van de hoeveelheid verontreinigde lucht en de grootte van de (productie)ruimten hoeveel plasma nodig is om de lucht te zuiveren. Daar wordt de grootte van de luchtzuiveringsbox op aangepast.

vis langer vers houden tijdens transportToepassingen

Vanaf het moment dat de vis wordt gevangen op de viskotters tot het transport per vrachtwagen en verdere bewerking in de afslag en fabriekshallen: AerSMASH kan in verschillende schakels van de visserijketen bijdragen aan het behoud van de versheid van visproducten. Doordat de techniek vrij eenvoudig kan worden aangesloten op bestaande ventilatiesystemen, zijn doorgaans geen grote ingrepen nodig om op AerSMASH over te stappen.

Ondernemer Tissingh: ,,Door dit systeem wordt de bron van vervuiling uitgeschakeld, zodat het rottingsproces aantoonbaar vertraagt. Bijkomend voordeel is dat de methode door zijn werking ook de meest penetrante geuren bestrijdt. Met name daar waar wordt gewerkt met sterk ruikende producten zoals vis is dat interessant, omdat werknemers dankzij de AerSMASH-units gewoon in zuivere, frisse lucht kunnen werken.”

Lees meer over de werking van AerSMASH in onze folder

Lees onze informatiefolder